Klinik for Vækst og Reproduktion, Afsnit 5064  
Blegdamsvej 9, 2100 København Ø  
 
 Laboratorievejledning
NPU09357   S-— Østradiol NPU09357 
Synonymer:Estradiol
Beskrivelse:Østradiol syntetiseres primært i ovarierne, men også i testikler, perifert væv og i placenta. Østrogener, af hvilke østradiol er det mest potente, stimulerer væksten af de kvindelige kønsorganer, udviklingen af de sekundære kønskarakterer og vækst og modning af knogler. Østradiol influerer også på sekretionen af gonadotropiner fra hypofysen under den normal menstruationscyklus.
Hos mænd er koncentrationen af serum-østradiol lavere end hos kvinder og dannes hovedsageligt ved omdannelse af androgener i de perifere væv, kun en meget lille del syntetiseres i testiklerne.
Cirkulerende østradiol er hovedsageligt bundet til SHBG (sexual-hormon-bindende globulin) og, med lavere affinitet, til serum-albumin. Kun ca. 1-3% er ubundet og menes at være biologisk aktivt.
Denne østradiol analyse kan ikke benyttes til patienter i behandling med anti-HIV medicin, da behandling med visse former for anti-HIV medicin vil medføre en stærkt forhøjet østradiol måling, der skyldes uspecifik interferens i analysen. Dette fænomen er også kendt fra andre østradiol-immunanalyser (Sinicco A et al. Clin Chem. 2000 46:734-5). I disse tilfælde anbefales det at benytte en metode, hvor prøven fraktioneres inden måling i immunanalyse.
Prøvetagningsrør:Tørglas eller gelglas
 Prøver kan fremsendes alle ugens dage.
Præanalytisk (patient):Ingen kendte særlige forholdsregler
Præanalytisk (prøve):Prøven er holdbar ved stuetemperatur i op til 6 dage som serum eller fuldblod. Ved længere tids opbevaring skal serum fryses.
Analyseringshyppighed:En gange ugentligt
Referenceinterval:Referencematerialet indbefatter ca. 800 normale børn og unge i alderen 5 - 20 år, der er undersøgt mht. højde, vægt og pubertetstrin, samt ca. 1700 voksne i alderen 20 - 80 år. Referencematerialet er inddelt i alder og køn.
Ringegrænser:Ikke relevant
Rigshospitalet,
Hormonlaboratoriet, Afd for Vækst og Reproduktion
Akkrediteret: Ja
  [Vis Datablad]